Guies experts. Quin és el perfil ideal?

A La Mosca Tours ens dediquem a oferir visites guiades a Girona. Això és indubtable. Però no és la nostra única activitat. Sortosament, tenim l’oportunitat de treballar també en el sector de la gestió cultural en l’àmbit dels equipaments. Aquest any passat 2019 hem estat portant el servei educatiu de visites guiades didàctiques al MAC-Ullastret, treballem en col·laboració amb el Museu d’Art de Girona des de fa molt de temps, últimament amb la planificació d’activitats de tota mena i sembla que tindrem una porta oberta en un altre equipament de Girona que desvetllarem en el seu moment. Tot això ens fa pensar sobre quin és el perfil de guia que volem potenciar des de La Mosca.

I cada dia veig més clar que sens dubte, hem d’apostar per la inclusió de guies amb formació en humanitats. Ja siguin historiadors, historiadors de l’art, humanistes, filòlegs, especialistes en patrimoni… Necessitem posar en valor aquells professionals que, més enllà de la seva relació amb el turisme, s’estimin la ciutat, els seus museus i monuments, les seves obres d’art i els seus espais històrics.

De vegades, rebem sol·licituds per treballar amb nosaltres. I he de dir que, sense voler, em sento empesa a mirar sempre quina formació tenen, si és de lletres o no. Si és que no, intento que compensi la seva experiència en museus, galeries o guiatge en llocs històrics, a més a més dels idiomes. Però si veig que ho són i el moment és propici per una col·laboració, encara que sigui esporàdica, intento que ens coneixem en persona.

Tinc col·legues de professió amb qui sempre parlem d’això i reivindiquem que els joves historiadors formats a Girona, que tenen relació amb la ciutat i amb aptituds comunicatives són els que tenen dret, més que ningú, a explicar la ciutat a través d’una bona visita guiada.

De vegades assistim a una visita i ens adonem que, a banda que el guia parla bé i s’expressa amb fluïdesa, domina tan bé un tema, en sap tant de la matèria, que ens quedaríem hores i hores escoltant-lo. Això és el que diferencia una bona visita guiada, amb contingut i expertesa, d’una altra que només serveix com a entreteniment. I aquest és el nostre objectiu, que en tots els projectes que encarem, estiguem sempre rodejats del millor equip, per poder oferir així, les millors visites guiades.