Fitur: tòpics i experiències

Tinc sentiments contradictoris amb el Fitur. D’una banda, penso que és una fira necessària per establir sinergies a nivell macro empresarial i que és un espai on reflexionar a l’entorn dels nous models de turisme, quines són les amenaces que cal evitar, i quins els punts forts de cada país quant a cultura i turisme.

Però de l’altra, no puc deixar de mirar-me, escèptica, fins quin punt perpetua una sèrie de tòpics relacionats amb el turisme que són ja, al segle XXI, totalment caducs. És necessari que l’stand d’Espanya estigui representat per bailaores de flamenco disfressats de sevillanas i sevillanos?

En tot cas, Fitur és un espai on les grans empreses privades poden tancar tractes amb empreses encara més grans en l’àmbit internacional. I encara que aquest fet no ens inclogui a nosaltres (ai, las! Nosaltres, que som tan petits), és interessant que puguin participar països i regions que necessiten el turisme com a font de riquesa per la seva economia. I per aquest motiu sembla prou interessant la plataforma estrenada aquest any “Meet Africa”.

És innegable que el turisme travessa un moment en què ja no valen els paquets turístics de tota la vida, amb excursions impersonals i avorrides, sinó que ens encaminem cap a un turisme creatiu on la paraula experiència ho és tot. I en aquest marc, molts ambaixadors turístics de països com els Països Baixos ho saben, al mostrar autèntiques experiències com ara crear un Atomium amb boles de xocolata belga.

Tòpic, però efectiu.