Els nostres productes #4. Gerunda: els orígens de la ciutat

“A Bilbilis, una antiga ciutat celtibera, es troba la resistència de l’exèrcit romà dirigit pel comandant Quint Sertori. Tota Hispània està en guerra: s’enfronten romans contra romans i el premi és tota la província d’Hispània.

Entre els milers d’homes que defensen Bilbilis, servint a Sertori en un últim atac de supervivència hi trobem Lucius Valerius, un centurió romà al capdavant de les últimes tropes. Lucius lluita amb coratge, però un legionari fereix al seu cavall, i l’obliga, espasa en mà, a combatre al fang. Lluita i lluita, sent crits d’agonia i sons metàl·lics d’espases, es gira: té un segon per mirar al seu voltant. Tots els seus han caigut: alguns ja morts, d’altres a punt de morir. En un atac de pànic, Lucius Valerius veu la salvació: si surt corrent cames ajudeu-me, podrà perdre’s en el bosc de les afores de la ciutat i, amb molta sort, salvar la vida. Els enemics busquen els últims soldats de Sertori i Lucius no s’ho pensa: escapa. I corre i corre sense mirar enrere, amb llàgrimes de ràbia als ulls.

Amb presses al bosc, es treu tremolant la pesada armadura, l’elm, llença l’escut i l’espasa i amb els parracs que té, emprèn el camí d’incògnit, cap a l’est.

Travessant part de la península per la Via Augusta, es dirigeix cap a la “ciutat nova”, Gerunda, i tarda, ni més ni menys, que una setmana sencera en arribar-hi. Mort de set, brut, amb els peus plens d’ampolles, la pell cremada pel sol i la barba més llarga que hagués dut mai un romà, veu de lluny aquesta ciutat elevada que deien, havia fundat un monstre de tres caps”.

 

Aquesta és la introducció d’una de les visites que més gaudeix el públic amb nosaltres. Gerunda: els orígens de la ciutat és una visita marcadament familiar perquè s’emmarca en una història de ficció protagonitzada per un centurió romà caigut en desgràcia que arriba a Gerunda (Girona) en busca d’una nova i millor vida. Allà li passaran mil i una aventures, algunes de molt divertides, d’altres un pèl tristes, però la seva història ens ajudarà a recrear com devia ser aquesta antiga ciutat de fa més de dos mil anys.

Encara que als nens els hi encanta aquesta visita, els pares també la gaudeixen, perquè, lluny d’infantilismes, la visita usa les estratègies de l’storytelling per convertir el passeig per Girona en una visita immersiva a través del relat.

També disponible per escoles, és una manera molt divertida d’estudiar els romans i l’antiga ciutat de Gerunda, que amb els seu temple imponent, les seves altíssimes muralles i les tabernae més bullicioses, estic segura que devia ser una ciutat fascinant i plena de vida.

Voleu saber quines aventures li esperen a en Lucius Valerius a Girona?