Condicionats pel clima. La importància de la feina “invisible”

Aquests dies vivim una situació insòlita de temporal a Catalunya. Permeteu-me una broma absurda però “Gloria NO falta en el aire”. Veiem com tot es paralitza -i no n’hi ha per menys- a causa de les contínues notícies de destrosses del vent, el mar, la pluja i la neu; així com la sensació d’inquietud davant del que pot passar en un futur a les nostres costes i ciutats. Aquí teniu com està la situació fins ara a Girona.

I això em fa pensar que, irremeiablement, la nostra feina depèn del temps. Del clima, vaja.

Després de trencar-me el cap durant molt de temps sobre què no funcionava de les campanyes de comunicació de La Mosca Tours o què podia estar fallant sobtadament en la difusió dels productes, de la web, de xarxes, etc. vaig adonar-me ben aviat de com la nostra feina depèn de si fa bon temps o no.

I és tant clar i meridià com això: si fa bo, la gent reserva, comenta, s’interessa, truca. Si fa mal temps: silenci. Aquesta condició em sembla que és intrínseca a la nostra feina: nosaltres treballem al carrer fent visites guiades a la ciutat.

És perfectament comprensible que al fer mal temps els potencials visitants pensin que reservar una visita a l’aire lliure no és una bona idea, o ni tan sols que hi pensin. És per això que les estratègies de comunicació són tan importants: hem de mirar de pal·liar al màxim aquests efectes amb les eines del marketing.

Un negoci no tant sols funciona i punt. No esperem que ens truquin, o que ens reservin o que ens enviïn e-mails cada dia sense fer res més. Mentre no fem visites guiades hem de fer aquesta “feina invisible”, treballar en el “fons d’armari” del negoci: hem d’actualitzar continguts, mimar la web, cuidar les publicacions, la comunicació, pensar en nous productes per nous mercats, fer xarxa i establir sinergies amb altres professionals. I això podem fer-ho encara que plogui.